Title

Bygningsfysik - Sikkerhed

Teaser
Krav til sikkerhed er et gennemgående aspekt i lovgivningen for alle byggeriets faser – fra arbejdet på byggepladsen til det færdige byggeri.
bygninger
Title

Sikkerhed frem for alt

Description

Der er lovgivningsmæssige krav til sikkerhed gennem alle byggeriets faser. Det gælder for byggefasen som det gælder for den færdige bygning. 

Den største vægt på sikkerhed for selve bygningen findes i områderne statik, brand og fugt, som er behandlet i de separate afsnit her på siden.

Udover de lovgivningsmæssige krav kan der være skærpede sikkerhedsmæssige forhold, der skal tages højde for, baseret på bygherres ønsker.Alt efter hvad bygningen skal bruges til, kan der således være særlige krav fx i forbindelse med mulige terrorangreb eller indtrængning.Her vil glaspartier typisk være blandt de afgørende steder i bygningen.

Title

Sikkerheds- og sikringsglas  

Description

Selvom glas i ubehandlet form og ved lav tykkelse kan være et porøst og fint materiale, behøver det langt fra altid at være tilfældet. Tværtimod kan glas i den rigtige tykkelse og ved brug af den rigtige produktionsmetode være et sikkert materiale, der kan modstå enorme tryk og påvirkninger. 

For så vidt angår bygningsglas forudsætter lovgivningen, at bygningsglas vælges og anvendes, så der opnås sikkerhedsmæssigt tilfredsstillende forhold i relation til personskade. 

I de tilfælde hvor bygherre ønsker særlige sikkerhedsforanstaltninger i forbindelser med glas, er der flere muligheder for at vælge egnet glas, der er specifikt fremstillet med sikkerhed for øje.   

Der er to overordnede produktionsmetoder til at fremstille sikkerhedsglas: hærdning og laminering. Hvilken type glas, der skal benyttes, afhænger af, hvor og hvordan det skal bruges.  

  • Hærdet sikkerhedsglas har gennemgået en varmebehandling for at øge glassets samlede styrke. Sammenlignet med standardglas er det typisk fem gange stærkere. Hærdningen påvirker glassets brudmønster, så glasset bryder i tusindvis af små, ufarlige stumper, der minimerer risikoen for alvorlige snitsår. 
  • Lamineret sikkerhedsglas består af to glasstykker der holdes sammen af én eller flere folier. Skulle der ske et brud på glasset, holdes glasset på plads ved hjælp af folien og kan således fungere som personbeskyttelse. Glasset vil stadig gå i stykker, men vil forblive klæbet til folien.  

Sikringsglas er en anden kategori, som anvendes, hvor der ønskes sikring mod fx indbrud. Lamineret sikringsglas er opbygget på samme måde som lamineret sikkerhedsglas. Forskellen er at sikringsglas er væsentlig stærkere og derfor kan fungere som beskyttelsesglas. 

Title

Lovgivning 

Description

De sikkerhedsmæssige aspekter i et byggeri er reguleret på tværs af bygningsreglementet. Vores henvisninger til områderne statikbrand og fugt finder du ved at klikke på de respektive links.  

Glas 

Du kan få et overblik over de specifikke lovmæssige krav og vejledninger til sikkerhed i forbindelse med glaspartier, glasflader og værn af glas i bygningsreglementet her:

Title

Hvordan kan vi hjælpe dig? 

Description

Hos Saint-Gobain har vi en række produkter, systemer og løsninger, der kan hjælpe dig med at finde de bedst mulige løsninger med fokus på sikkerhed. 

Title

Vores materialer og løsninger 

Description

I det følgende gennemgås en række af de materialer og løsninger hos Saint-Gobain, der er særligt udviklede med henblik på sikkerhed.  

Title

Glas 

Description

Kontakter du Vetrotech vil du blive guidet til den helt rigtige hjælp til sikkerhedsglas i dine projekter.  

KONTAKT

Udvalgte Saint-Gobain systemer, løsninger og produkter  

Vetrogard Attack 

Vetrogard Attack fra Vetrotech er en lamineret, angrebshæmmende glasløsning. Denne type glasprodukter er flerlagslaminerede med forskellige mellemlagsfilm og glas afhængigt af modstandsklassifikationen. Disse lag lamineres under stort tryk og høj varme for at sikre deres binding i tilfælde af et angreb.  

Læs mere her.

Vetrogard Blast 

Vetrogard Blast fra Vetrotech Dette flerlagslaminerede sikringsglas består af en speciel konstrueret kombination af adskillige mellemlag af film og glas afhængigt af eksplosionsklassificeringen. Glasset kan anvendes både ind- og udvendigt. Anvendes oftest på fx banegårde, laboratorier og anlæg med kemisk behandling, i lufthavne samt i offentlige bygninger og kontorer. 

Læs mere her.

Del dokument
eller