Title

Inspiration til komfort og indeklima

Teaser
Lys, lyd, luft og temperatur er fire forhold, der spiller en afgørende rolle for menneskers trivsel. I dette afsnit har vi samlet information, der handler om komfort og det gode indeklima.
komfort - pige slapper af
Description

Lys, der hjælper dig til at se uden at dine øjne overanstrenges. Frisk luft i rette mængder, så din hjerne og krop kan holde sig frisk. Et lydmiljø uden generende støj, der trætter dig: Det, at vores bygninger kan levere et godt og sundt indeklima, spiller en afgørende rolle for vores fysiske trivsel og velvære.

I de godt 100.000 år, hvor det moderne menneske har eksisteret, har vi tilbragt det meste af vores tid udendørs – vores kroppe og hjerner er derfor tilpasset og indrettet efter udendørs forhold.

Kun over de seneste par hundrede år er vi begyndt fortrinsvist at være indendørs. Og først i løbet af de seneste tyve år er vi for alvor blevet opmærksomme på, hvilke konsekvenser det kan have for os at være indendørs, hvis de bygninger, vi opholder os i, ikke tager tilstrækkelig højde for lys-, lyd- og luftforhold, og sikrer at både kvalitet og mængder er passende.

Image
komfort - hygge i sofaen
Description

Når indeklimaet er godt, så trives vi bedre, vi restituerer hurtigere, vi er mere produktive, vi lærer bedre.

Det gælder i hjemmene, som det gælder i alle de bygninger, hvor vi bruger vores tid – fra kontorer og restauranter til hospitaler og skoler.

Længere nede på denne side kan du se et eksempel på, hvad et godt indeklima betyder for mennesker. 

Du kan også finde inspiration til, hvordan du kan opnå et godt lydmiljø i din bygning her, et godt lysmiljø her, eller frisk luft her.

Image
komfort - pige i vindueskarm
Image
komfort - stue
Image
komfort - bare tæer i sengen
Title

Et eksempel på hele indeklimaets betydning – Byens skole

Description

På Byens Skole har Saint-Gobain leveret den holistiske løsning, der sikrer et konstant godt indeklima – fra den behagelige lyd, hvor man hverken behøver at anstrenge sig for at blive hørt eller for at forstå, hvad der bliver sagt; over det dynamisk lys, der kan sikre tilstrækkeligt og naturligt lys fx baseret på hvornår på dagen og hvornår på året, det er, eller på hvad man laver; til den jævne tilstrømning af frisk luft uden træk, der justeres efter hvor og hvor stort behovet er.
 

Image
Byens skole 3
Description

DTU testede indklimaet

Et forsøg foretaget af DTU på Byens skole i Valby ved København i 2019 viste, at eleverne klarede sig et par procent bedre, når man gav dem ordenligt lys i et rum hvor akustikken allerede var god, og at det samme gjorde sig gældende, når man sikrede, at der var tilstrækkeligt ren luft i lokalet.

Det interessante ved studiet var imidlertid, at eleverne klarede sig op i mod 10 procent bedre, når der var styr på alle tre parametre – lys, lyd og luft. Et resultat, der altså langt overstiger summen af de enkelte forhold.

Image
Byens skole 2
Image
Byens skole 1
Description

DTU-forsøget med Saint-Gobain løsningen viser, hvor vigtigt indeklimaet er for menneskers trivsel. Ikke bare i skoler – men overalt hvor vi befinder os.

Se filmen fra Byens Skole herunder.

Del dokument
eller