Title

Skademosen

Teaser
Skademosen er et almennyttigt boligområde i Trekroner, Roskilde, bygget i massivt træ fra inderst til yderst og fra ’top til tå.’ ISOVER Plus System holder husene varme.

Projektinformation

Projektet kort

Skademosen er et almennyttigt boligområde i Trekroner, Roskilde, som er bygget i massivt træ fra inderst til yderst og fra ’top til tå.’

By

Roskilde

Land

Danmark

Projekt-år

2018

Bygherre

Boligselskabet Sjælland

Entreprenør

Adserballe & Knudsen

Saint-Gobains rolle

Isover Plus System er oprindeligt designet til efterisolering af enfamilieshuse, men træstolper med isolering er en energioptimeret løsning, der med fordel kan anvendes til både lavt byggeri og etagebyggeri. 

Værd at bemærke

Isover Plus System kan anvendes til bygninger med højder op til 32 meter (dokumenteret). Montage på højere bygninger kræver blot særskilt ingeniørberegning.

Title

Isover Plus system i CO2-venligt og bæredygtigt byggeri

Description

I Trekroner, Roskilde ligger Skademosen - et almennyttigt boligområde, som består af 13 blokke med 44 lavenergiklasse boliger i en eller to etager fordelt på i alt cirka 4.150 kvadratmeter.

Adserballe & Knudsen, hovedentreprenør på projektet, har valgt at isolere træhusene med Isover Plus System, fordi det er usædvanligt nemt og hurtigt at montere, og der er minimalt materialespild – derfor bidrager systemet også positivt til bundlinjen. Og så harmonerer Isover Plus System, der består af træstolper af resttræ og glasuld fremstillet af op til 75 procent genbrugsglas, med Skademosens CO2-venlige og bæredygtige træbyggeri.

Isover Plus System er også effektivt set med økonomiske briller, fordi monteringen går så hurtigt. Og der er ingen spildprodukter, for isoleringsstykkerne bliver leveret i specialmål klar til montering mellem træstolperne, der i forvejen er beklædt med isolering.

David Probst
Projektleder
Adserballe & Knudsen A/S
Description

Træ fra “top til tå”

I Skademosen er der lagt stor vægt på at vælge miljø- og allergivenlige materialer i hele byggeriet.

At bygge i træ blev også valgt med ønsket om at skabe lave drifts- og energiomkostninger. Bygningernes facadebeklædning - også i træ - kan variere lidt fra den ene blok til den anden, men valget af træ vil være med at give et generelt ens udtryk.

Hurtig byggeproces kræver smidige arbejdsgange

Selv om det muligvis er en overdrivelse at sige, at Skademosen skød op med lynets hast, så var der alligevel noget om snakken ifølge David Probst. Ud over at være projektleder var han også byggeleder med dagligt ansvar for økonomien og tømrerentreprisen. 

”Træ er et fysisk let materiale, og det giver en langt hurtigere byggeproces, end når man bygger i fx beton. På 6 dage har vi rejst en blok - i gennemsnit - hvorefter vi kan lægge tag på. Hvis vi havde bygget i beton, ville det tage 3-4 uger pr. blok at opføre råhuset. Udfordringen ligger derfor i at optimere de øvrige arbejdsgange på byggepladsen tilsvarende hurtigt, så processen ikke går i stå. I den proces er Isover Plus System langt hurtigere end fx en skalmur, det sviner ikke, og man sparer en arbejdsgang, fordi tømreren laver det i en fart, mens han alligevel er på byggepladsen,” fortæller David Probst.

Skademosen er bygget efter Boligselskabets Sjællands byggesystem, Bolig-træ, hvor alle boliger designes individuelt og opføres i træ.

Del dokument
eller