FAQ om de nye klimakrav
Her kan du få et kort overblik over, hvad klimakravene omfatter.
Hvad er nyt?
Der er to nye bestemmelser i bygningsreglementet om bygningers klimabelastning.
Den første er: At klimapåvirkningerne for alt nybyggeri omfattet af en energiramme skal dokumenteres med en livscyklusvurdering (LCA).
Den 2. nye bestemmelser om bygningers klimabelastning er, at for nybyggeri over 1000 m2 må den maksimale belastning være på 12 kg CO2-eq./m2/år.
Kravene er skitseret her:
Hvorfor er de indført?
Baggrunden for klimakravene er, at:
Hvad er klimapåvirkning?
Klimapåvirkning – eller Global Warming Potential (GWP) – beskriver en bygnings potentiale for at påvirke den global opvarmning.
Klimapåvirkningen beregnes med udgangspunkt i den mængde drivhusgasser, der udledes i en bygnings levetid. Drivhusgasser er fx CO2, methan, vanddamp m.fl.
Påvirkningen fra de forskellige typer gasser variere, men beregnes i forhold til CO2. Derfor anvendes enheden CO2eq/m²/år.
Hvad omfatter en LCA?
En LCA omfatter ifølge BR18 et udsnit af faser faserne i en fuld livscyklusvurdering (LCA).
De omfattede faser er: Råvareindvinding, transport til produktion, produktion, energi i driftsfasen samt affaldshåndtering. Transporten af byggevarer tæller derfor eksempelvis ikke med i BR18, uagtet den potentielt store CO2 udledning relateret til denne, når byggevarer produceres udenfor Danmark.
Hvad er en EPD. Og hvad skal den bruges til?
En EPD er en miljøvaredeklaration (Environmental Product Declaration), hvor man kan finde tal for faserne i livscyklusvurderingen (LCA).
EPD’er findes med tre forskellige grader af validitet: Generiske data, branche-EPD’er og produktspecifikke
EPD’er. Sidstnævnte er de mest præcise EPD’er, og det er disse, Gyproc, Isover og Weber altid arbejder med.