Skillevægge mellem rum

Skillevægge kan være bærende eller ikke bærende. Deres funktion og placering er bestemmende for, hvilke krav den skal opfylde indenfor både varme-, lyd- og brandisolering.
Der stilles krav til skillevæggens varmeisolering, hvis der er en temperaturforskel på 5 ˚C eller mere mellem de to rum. Under lovgivning kan du læse mere om krav til varme-, lyd- og brandisolering samt kravene til skillevægge mod badeværelser og vådrum - her gælder særskilte regler.
Fugtspærre, dampspærre og radonsikring
Der skal udlægges en fugtspærre på skillevægsfundamenter, for at forhindre at fugt nedefra kan trække op i skillevæggen. Samtidig skal fugtspærren fungere som radonsikring og skal derfor samles tæt med gulvkonstruktionen.
For skillevægge med ens temperatur- og fugtforhold på begge sider, er en dampspærre ikke nødvendig.
Hvis der er temperatur- og fugtforskelle mellem de to rum, vil en forskel i damptrykket give en fugttransport gennem konstruktionen. Derfor er det vigtigt at få monteret en tæt dampspærre på den varme side af isoleringen.
Gyproc ACOUnomic er et kantprofil med indbyggede tætningslister, som med fordel kan bruges i stedet for traditionelle skinner. Dermed opnår man automatisk akustisk tæthed, og slipper for at bruge den klistrede fugemasse. Ikke alene sparer man tid og penge med ACOUnomic profilerne, væggen sikres også lydtæthed i hele væggens levetid - i modsætning til akustisk fugemasse, som nedbrydes over tid.
Skillevæg af gips og stål
Når du skal renovere eller har behov for at ændre på ruminddeling i fx lejlighed eller parcelhus, så er en isoleret indervæg bygget med stållægter og gipsplader en let og økonomisk overkommelig løsning.
Lydisoler skillevægge
Glasuld isolerer ikke kun effektivt mod varme og kulde, men også mod lyd. Glasuld kommer i forskellige isoleringsklasser. De høje isoleringsklasser (fx 37) er de billigste, men kræver til gengæld mere plads. Klasse 34 er normalt et godt valg, da denne giver en god kombination af pris og isoleringsevne. Samtidigt har klasse 34 en fasthed, der gør den meget nem at arbejde med. Har du strenge pladskrav eller energikrav, du skal/vil overholde, er det værd at gå ned i isoleringsklasse (kl. 30 eller 32). Disse klasser er også velegnede til mekanisk fastgørelse. Er en lav pris og komfortisolering de væsentligste faktorer, kan du med fordel gå op i isoleringsklasse (kl. 37).
Når du skal renovere din bolig er stållægter og gipsplader et naturligt valg af materiale.
1. Begynd med at markere skillevæggens placering på væg, loft og gulv med blyant eller kridtsnor. Brug vaterpas så stregene bliver lige.
2. Monter stålskinner langs den afmærkede streg mod gulvet. Fastgør med skruer og eventuelt plugs, som passer til underlaget. Fastgørelsesafstanden skal være ca. 400 mm. Tilpasning af stålprofiler foretages med en pladesaks. Klip først gennem flangerne (de to kanter). Bøj derefter profilet og klip resten over.
3. Monter den første stållægte inderst mod væggen, og fastgør den med skruer pr. maks. 600 mm. Afstand mellem stållægter skal være halvdelen af pladebredden. Hvis du anvender 900 mm brede gipsplader, skal cc-afstanden således være 450 mm - cc-afstanden er den nøjagtige afstand mellem to skruehullers midtpunkt på et beslag.
Afstanden mellem første og anden lægte måles fra væggen til den anden lægtens midte. Efterfølgende lægter monteres med centerafstand svarende til halv pladebredde. Vrid lægterne på plads i skinnerne.
4. Tilpas pladerne sådan, at de er maksimum 10 mm kortere end væghøjden.
Monter pladerne på den ene side af stålskelettet først. Pres pladerne op mod loftet, således at de ikke står direkte på gulvet. Hvis pladen hæves et stykke op over gulvet reduceres risikoen for fugtskader, hvis gulvet skulle blive vådt. Juster pladen på plads, og husk plads til evt. akustisk fugning.
Tip: Du kan helt undgå akustisk fugning ved at bruge ACOUnomic stålskinner med indbygget akustik fuge.
5. Når den ene side er færdigmonteret, monteres isolering fra den åbne side. Til stål eller træskeletkonstruktion er behovet for en formstabil isoleringstype mindre. Her kan du eksempelvis vælge ISOVER Formstykker og Ruller, som egner sig godt til skillevægge.
6. Skillevægskonstruktion med et lag gipsplader.
Monter pladerne med samlingen placeret midt for stållægten. Anvend passende gipsskruer. Skrueafstand ved pladekanter skal være ca. 200 mm. Skrueafstand for øvrige understøtninger er 300 mm. Forskyd pladerne på den modsatte side af væggen, således at samlingerne ikke ligger ud for samme lægte.
7. Skillevægskonstruktion med to lag gipsplader.
Monter pladerne i andet pladelag med en halv pladebreddes forskydning. Anvend passende skruer til første lag og Gyproc QS 38 Quick skruer til andet lag. Skrueafstand som ved ét pladelag – se billede 6. Langs med gulv, vægge og lofter fuges med plastisk fugemasse efter behov.
Tip: Placer ikke pladesamlinger i linie med døråbninger eller vindueslysninger. Tilpas i stedet pladen således at samlingen ligger over åbningen. Placer et stykke af en lægte mellem døråbningen og loftet, for understøtning af samlingen.
Til døråbninger: Anvend Gyproc R-/ER-lægte forstærket med indlæg af trælægte, eller Gyproc GFR forstærkningslægte.
Nu er væggen færdig og klar til efterfølgende behandling.
Vi anbefaler disse materialer
1. Gyproc XR lægter
2. Gyproc ACOUnomic kantskinner med indbygget tætningsliste
3. Gyproc Habito gipsplade (stærk og skruefast)
4. ISOVER Formstykker eller Ruller