18 maj 2020
Title

Weber-fabrikken i Brabrand markerede 10 år uden ulykker med fravær

Teaser
Weber-fabrikken i Brabrand kunne 18. maj 2020 markere 10 år uden ulykker med fravær. Milepælen er nået gennem både faste rutiner og nye initiativer, og både medarbejdere og ledelse har løbende deltaget i en kollektiv indsats for at eliminere potentielle risici.
weber 10 år
Description

Weber-fabrikken i Brabrand kunne 18. maj 2020 markere 10 år uden ulykker med fravær. Milepælen er nået gennem både faste rutiner og nye initiativer, og både medarbejdere og ledelse har løbende deltaget i en kollektiv indsats for at eliminere potentielle risici.

De seneste tal fra Arbejdstilsynet viser, at der i Danmark i 2018 var over 40.000 arbejdsulykker med fravær. Byggeriet er en af de brancher, der har flest arbejdsulykker. Derfor har medarbejderne på Weber-fabrikken i Brabrand, der er en del af den verdensomspændende Saint-Gobain koncern, god grund til at markere, at det 18. maj er 10 år siden, at fabrikken sidst havde en ulykke – for medarbejdere eller eksterne – der resulterede i mere end én dags fravær. Milepælen skyldes målrettede indsatser og et særligt fokus på sikkerhed, der blandet andet omfatter sikkerhedsbesøg, åben dialog og mental forberedelse fra morgenstunden. Dagen blev markeret med frokost og kage til den håndfuld medarbejdere, der hver dag har sin gang på fabrikken – og da det på grund af Corona-situationen ikke var muligt at markere dagen med taler og besøg, havde Weber-kollegaer fra resten af landet sent lykønskninger og hilsner på video, der blev afspillet for medarbejderne.

Positivt fokus i Brabrand

Hos Weber i Brabrand er dagen et symbol på den udvikling med stadig større fokus på sikkerhed, som fabrikken har gennemgået. Hvor sikkerhed for nogle årtier tilbage ikke var sat i system, så er det i dag en grundlæggende del af alle medarbejdernes rutiner.

”Jeg har været med i snart 25 år med skiftende ejere. Da jeg startede var sikkerhed sådan lidt ‘går den, så går den’, senere med nye ejere blev det mere fokuseret, men stadig noget i retning af ‘sikkerhed frem alt – bare det ikke koster penge’. Og efter Saint-Gobain har taget over for godt femten år siden er det nu højeste prioritet uanset hvad. Det, at tænke sikkerhed, er en naturlig del af vores hverdag og det præger vores rutiner. Så meget, at jeg nogle gange derhjemme pludselig kan tage mig til hovedet og tænke ‘hov, hvor er min hjelm’, siger Flemming O. Sørensen, der er produktionsformand hos Weber i Brabrand.

Små tiltag med stor effekt

”I Saint-Gobain arbejder vi på globalt plan med bæredygtighed som et kerneområde for koncernens aktiviteter. Og når vi taler bæredygtighed, så handler det ikke blot om miljømæssige tiltag, men i høj grad også om den sociale side af bæredygtighed. Her spiller medarbejdernes sikkerhed og trivsel en nøglerolle. Selv om Weber-fabrikken i Brabrand medarbejdermæssigt er en af vores mindre lokationer, så er deres fokus på sikkerhed helt i top. 10 år uden ulykker med fravær taler sit tydelige sprog og viser klart at sikkerhed er en integreret del af hverdagen for fabrikkens ansatte. Det er en rigtigt flot præstation,” siger Klavs Eske, der er direktør for Weber i Danmark.

De 10 år uden ulykker med fravær er nået gennem både faste rutiner og nye initiativer, og både medarbejdere og ledelse har løbende deltaget i en kollektiv indsats for at eliminere potentielle risici.

For eksempel er der implementeret et ledelsessystem med fokus på sikkerhed. Systemet indebærer blandt andet, at medarbejderne i Brabrand foretager jævnlige sikkerhedsbesøg hos hinanden og hos de eksterne chauffører og håndværkere, der har sin gang på fabrikken.

Udover at skabe dialog medarbejderne imellem, er formålet med systemet at afdække potentielle risici ved adfærd og maskiner, så det er muligt at korrigere, inden en ulykke opstår.

Sikkert fra start

Andre initiativer og procedurer inkluderer blandt andet, at alle eksterne håndværkere skal ”sikkerhedsgodkendes” til den specifikke opgave, inden de begynder at arbejde på fabrikken. På samme måde, som det er tilfældet på alle andre Saint-Gobain lokationer, har man på Weber-fabrikken i Brabrand indført et princip om ”baglæns parkering.” Det kan måske lyde banalt, men det betyder, at alle medarbejder og gæster skal bakke ind på deres p-pladser, når de ankommer til fabrikken. Formålet med tiltaget er for det første rent praktisk at få overstået den risikable del af parkeringen, mens man er frisk om morgenen, og ikke ved fyraften, hvor tankerne kredser som gøremålene for resten af dagen. Derudover sikrer det, at man fra morgenstunden er mentalt sporet ind på sikker adfærd, inden arbejdsdagen begynder.

Kontakt

Del dokument
eller