Title

Nordø

Teaser
Saint-Gobain ISOVER har leveret en isoleringsløsning med glasuld til en af de kommende erhvervsbygninger på Nordø - den tidligere industrihavn Redmolen i Københavns Nordhavn.
Title

DGNB Guld-kontorbygning bliver isoleret med genbrugsglas

Description

Den tidligere industrihavn Redmolen i Københavns Nordhavn er lige nu under forvandling til et helt nyt byområde med energivenlige luksusboliger, bæredygtige kontorfaciliteter, hotel og rekreative områder. Det nye byområde skal hedde Nordø, og Saint-Gobain ISOVER har leveret en isoleringsløsning med glasuld med ca. 75 procent genbrugsglas til en af de kommende erhvervsbygninger på Nordø. 

Beboere, besøgende og folk med arbejdsplads på Nordø skal krydse en af de to broer, der forbinder det nye byområde med resten af Københavns Nordhavn. Samtlige af områdets bygninger får en spektakulær beliggenhed og udsigt til både himmel og hav, og den første bygning, man møder på højre hånd efter at have passeret en af broerne bliver et 5-etagers kontorhus med en facade i rødlige nuancer. Facaden bliver beklædt med cortin-stål i rød-brune nuancer, der passer perfekt til områdets vind- og vejrforhold og som samtidigt udgør en arkitektonisk reference til Århusgadekvarteret på ”det gamle” Østerbro.

I samråd med Saint-Gobain ISOVER fandt vi frem til, at opgaven kunne løses med et enkelt lag glasuld på 260 mm. Løsningen har en ekstra høj koncentration af glasuld, hvilket giver høj energieffektivitet og lav varmeudskillelse.

Anders Hertz Feddersen Fischer
Byggeleder
Pihl & Søn A/S
Description

Et-lags-løsning forkorter montagetiden

Bag den smukke facade bliver det nye kontorhus isoleret med glasuld fra Saint-Gobain ISOVER – et arbejde der i skrivende stund allerede er godt i gang. Og valget af ISOVER Facadeisolering 32 er der flere gode grunde til. Det fortæller Anders Hertz Feddersen Fischer, byggeleder hos Pihl & Søn A/S, der er totalentreprenør på Nordø:

”Vi havde oprindeligt projekteret med en traditionel isoleringsløsning med to lag på hver 150 mm, men i samråd med Saint-Gobain ISOVER fandt vi frem til, at opgaven kunne løses med et enkelt lag glasuld på 260 mm. Løsningen har en ekstra høj koncentration af glasuld, hvilket giver høj energieffektivitet og lav varmeudskillelse, men i en slankere konstruktion. Det betyder samtidigt mindre materialeforbrug, og vores håndværkere sparer en del tid, fordi de kun skal montere et enkelt lag i stedet for to,” forklarer Anders Hertz Feddersen Fischer.

DGNB Guld-byggeri

De øgede krav til bæredygtighed og U-værdier, det vil sige bygningskonstruktionens isoleringsevne, har ifølge Anders Hertz Feddersen Fischer gjort det stadigt vigtigere at finde frem til den helt rigtige isoleringsløsning. Og valget af ISOVER glasuld, der er fremstillet på ISOVER-fabrikken i Danmark (Vamdrup) med ca. 75 procent genbrugsglas, harmonerer godt med Pihls bæredygtighedsstrategi.

”Der er tale om et DGNB Guld-byggeri, og vi arbejder som entreprenør på hele tiden at finde frem til materialer med så lav klimapåvirkning som muligt. Vi har blandt andet premium-medlemskab af Green Building Council Denmark, og arbejder målrettet med at nedbringe CO2-aftrykket fra alle vores projekter,” forklarer Anders Hertz Feddersen Fischer.

Populært til ventilerede facader

ISOVER Facadeisolering 32 er specielt designet til anvendelse i ventilerede facader. Og den sorte glasvlies betyder, at isoleringen ikke kan ses bag regnskærmen, hvis der skulle være åbne fuger i regnskærmen.

”Facadeisolering 32 er en populær løsning. Og her på Nordø har den lave lambda værdi på 0,032 W/mK betydet, at vi kunne konvertere fra 2x150 mm isolering til en ét lags løsning i 260 mm. Det har været med til at byggeoptimere, når vi ser på montage hastigheden, ligesom den gode formfasthed og lave vægt gør produktet nemt for håndværkerne at arbejde med,” fortæller Henrik Olsen, salgskonsulent hos Saint-Gobain ISOVER.

Kontakt

Brand

ISOVER Granulat

Description

ISOVER Granulat er løsuld fremstillet af granuleret glasuld.

Flag: SGDK My Favourites

Du skal være logget ind for at gemme dokumenter på hjemmesiden. Hvis du ikke allerede har en profil, kan du registrere dig via nedenstående link.
Gå til registrering
Gem

Anvendelse

Løs udblæsning på lofter og indblæst i hulrum. Ved Granulat udblæst på lofter opnås λ 42 med en densitet på 25 kg/m3 (Forbrug: 2,0 poser pr. m3). Ved Granulat indblæst i hulrum opnås λ 38 med en densitet på 40 kg/m3 (Forbrug: 3,2 pose pr. m3).

Funktioner og fordele

 • Ubrændbar, A2-s1, d0
 • Sammentrykkelig

Tekniske produktegenskaber

Brandklasse
A2-s1,d0

Drift og vedligehold

ISOVER Granulat kræver ingen særlig vedligehold. Ved korrekt indbygning i bygningsdele, vil ISOVER Granulat have samme levetid som bygningsdelen.
Genanvendelse
ISOVER Granulat afleveres til deponering som mineralsk affald på genbrugsstationer. Emballagen skal bortskaffes i overensstemmelse med nationale regler.
Opbevaring
ISOVER Granulat leveres på paller eller som løse pakker. Ubrudte paller er omsluttet af krympefolie, som beskytter mod vejrliget. Ved brudte paller skal de resterende pakker beskyttes mod vejrliget. Ved levering af løse pakker skal de under transport og opbevaring beskyttes mod vejrliget.

Varianter

Varenr.
DB varenr.
Pr. palle poser
Pr. pose kg
Varenr.
3516900000
DB varenr.
1665849
Pr. palle poser
42
Pr. pose kg
12,50
Pr. palle poser
42
Pr. pose kg
12,50
Levering Dage
1
Varenr.
3516905000
DB varenr.
2275490
Pr. palle poser
-
Pr. pose kg
12,50
Pr. palle poser
-
Pr. pose kg
12,50
Levering Dage
1

Find forhandler

Find din nærmeste forhandler
Title

Trekanten, København

Teaser
I forbindelse med et større renoveringsprojekt er glasset fra 800 gamle vinduer blevet recirkuleret og forvandlet til glasuld med høj isoleringsevne. Med projektet har entreprenørvirksomheden Byens Tag & Facade vist, hvordan den bæredygtige omstilling af byggeriet kan fungere i praksis.
Title

Gamle vinduer får nyt liv som isoleringsmateriale

Description

I det centrale København har Andelsforeningen AB Trekanten ved Søerne vist vejen, når det gælder om at give kasserede byggematerialer nyt liv. I forbindelse med et større renoveringsprojekt er glasset fra 800 gamle vinduer blevet recirkuleret og forvandlet til glasuld med høj isoleringsevne. Med projektet har entreprenørvirksomheden Byens Tag & Facade samtidigt demonstreret, hvordan den bæredygtige omstilling af byggeriet kan fungere i praksis på en travl byggeplads - uden at give forsinkelser eller ekstra omkostninger i det samlede renoveringsbudget.

Byens Tag & Facade var ikke i tvivl, da de sammen med Gaihede, ingeniører & arkitekter vandt en renoveringsopgave, der bla. omfattede facaderenovering og udskiftning af hundredevis af vinduer. Her var det perfekte klimarenoverings-projekt til at fremme den grønne og bæredygtige omstilling med en metode, der hedder ”Fra glas til uld.” Bag den står Saint-Gobain ISOVER i Vamdrup ved Kolding - en af verdens mest moderne glasuldsfabrikker, som producerer glasuld med op til 75 procent genbrugsglas.

Fra Glas til Uld-modellen gør det muligt for os at recirkulere op til 95 procent af glasset fra de gamle vinduer og være med til at sørge for, at glasset får nyt liv i form af glasuld.

Rasmus Dalberg Skjoldbanke
Byggeleder
Byens Tag & Facade,
Description

Grøn og bæredygtig virksomhed

”Fra Glas til Uld-modellen gør det muligt for os at recirkulere op til 95 procent af glasset fra de gamle vinduer og være med til at sørge for, at glasset får nyt liv i form af glasuld. Den metode matcher Byens Tag & Facades ambitioner om at være en grøn og bæredygtighed virksomhed, der lever op til FNs verdensmål og regeringens klimamål. Projektet er gået over al forventning, og det har hverken kostet os ekstra tid eller penge,” fortæller byggeleder hos Byens Tag & Facade, Rasmus Dalberg Skjoldbanke.

Helt konkret betyder samarbejdet mellem Byens Tag & Facade og Saint-Gobain ISOVER, at vinduerne ikke bliver blandet sammen med det øvrige renoveringsaffald, men i stedet køres til sortering på nærmeste ressourcecenter. Her skilles glasset fra trærammerne, der også kan gøre gavn som fx biobrændsel. Derefter bliver det rene glas kørt til ISOVERs glasuldsfabrik i Vamdrup, hvor det indgår i et cirkulært produktions set-up, der forvandler vinduesglasset til glasuld.

Selv om der er et CO2-aftryk forbundet med transporten, så er den CO2- og klimamæssige gevinst til at tage og føle på. Vinduesglasset fra Andelsforeningen AB Trekanten giver ca. 11 tons brugbart genbrugsglas, som derefter forvandles til så meget glasuld, at der er nok til at efterisolere mere end 2.700 kvadratmeter gavl. Projektet leder til en C02 besparelse på ca. 2.340 kg CO2.

”Vi har længe undret os over, at gamle vinduer havner på genbrugscentralen, hvor de sandsynligvis bliver downcyklet til fx asfalt eller ender på deponi. Derfor testede vi Fra glas til uld på to mindre projekter. Det var en succes, så da vi vandt opgaven med at udskifte 800 gamle ruder, valgte vi at spørge andelsforeningens bestyrelse, om de ville være med, og til alt held var de straks med på idéen,” fortæller Rasmus Dalberg Skjoldbanke.

Andelsforeningens gård var – som det er tilfældet i mange boligkarréer i de større byer – for lille til at opstille en container til indsamling af vinduerne. Derfor måtte Byens Tag & Facade tænke ud af boksen. Løsningen blev at sætte de gamle vinduer på de paller, som de nye vinduer var ankommet på, hvilket hverken kostede ekstra tid eller penge. Næste hurdle var at få håndværkerne til at ændre de traditionelle arbejdsmetoder for at få projektets logistikdel til at lykkes, men det krævede ifølge Rasmus Dalberg Skjoldbanke ikke mere end en relativt kort dialog med håndværkerne.

Konkurrencemæssig fordel

”Håndværkerne var ligesom beboerne hurtigt med på idéen, ikke mindst fordi det er en helt konkret måde at være med til at mindske byggebranchens klimamæssige aftryk - af hensyn til både klimaet og til vores børn og børnebørn. De gamle arbejdsrutiner med at smide vinduerne i en container blev hurtigt omsat til en ny og lige så hurtig rutine med at sætte vinduerne på paller klar til afhentning. Det er helt klart en metode, vi vil genbruge på kommende projekter,” forklarer Rasmus Dalberg Skjoldbanke.

Han fortæller, at der ud over den miljømæssige gevinst også er en konkurrencemæssig fordel ved at fin-sortere genanvendelige byggematerialer og få dem omsat til fx isoleringsmateriale eller andre byggematerialer.

”Vi bliver i stigende grad målt på bæredygtighed, og det gælder både i social, økonomisk og miljømæssig forstand. Det giver point, når vi deltager i udbud eller i tilbudsfasen til for eksempel offentlige virksomheder, kommuner, ejerforeninger og boligforeninger. Så det kan sagtens betale sig at bidrage til langt flere bæredygtige løsninger i branchen,” fortæller Rasmus Dalberg Skjoldbanke.

Byens Tag & Facade har i mange år arbejdet med FNs Verdensmål for bæredygtig udvikling både socialt, økonomisk og miljømæssigt. Det har – ud over projektet Fra glas til uld - blandt andet resulteret i genanvendelse af teglsten, et lærlinge-akademi for virksomhedens unge medarbejdere, et samarbejde med et værested i Københavns Sydhavns-kvarter og et igangværende forsøg med el-biler.

Kontakt

Læs mere om konceptet 'Fra glas til uld'

Brand

ISOVER EI30 Rulle

Description

ISOVER EI30 Rulle anvendes som nederste lag i en EI30 loftskonstruktion. Produktet udrulles med papirsiden opad og lægges tæt mod spærene.

Flag: SGDK My Favourites

Du skal være logget ind for at gemme dokumenter på hjemmesiden. Hvis du ikke allerede har en profil, kan du registrere dig via nedenstående link.
Gå til registrering
Gem

Anvendelse

Ved anvendelse i EI30 konstruktion: rul rullen ud som det nederste lag mellem spærfødder og tilføj min. 150 mm ISOVER isolering ovenpå. Papirbelægning ligger derved mellem lagene og støder mod spærtræ - kræver kun 1 lag gipsplade på forskalling c/c 400 underneden.

Funktioner og fordele

 • Lav vægt
 • Nem at tildanne
 • Opnå EI30 nemt og simpelt

Tekniske produktegenskaber

Brandklasse
NPD
Belægning
Papirbelægning

Lambda W/m.K

0,034

Drift og vedligehold

Genanvendelse
ISOVER EI30 Ruller afleveres til deponering som mineralsk affald på genbrugsstationer. Hvis glasulden separeres fra papiret kan denne indgå cirkulært og bør sorteres som mineraluld. Emballagen bortskaffes i overensstemmelse med nationale regler.
Opbevaring
Leveres på paller eller som løse pakker. Ubrudte paller er omsluttet af krympefolie som beskytter mod vejrliget. Ved brudte paller skal de resterende pakker beskyttes mod vejrliget. Ved levering af løse pakker skal de under transport og opbevaring beskyttes mod vejrliget.

Varianter

Tykkelse mm
Format mm
Varenr.
DB varenr.
Tykkelse mm
95
Format mm
960x5700
Varenr.
3501909503
DB varenr.
2255792
Varenr.
3501909503
DB varenr.
2255792
Levering Dage
E. aft.
Pr. enhed m²
5,47
Pr. palle m²
114,91

Leveringsinformation

Glasulden er A1 iht. EN 13501.

Find forhandler

Find din nærmeste forhandler
Title

Himmerland Boligforening

Teaser
En omfattende renovering af en boligkarré fra 1950’erne blev startskuddet til, at Himmerland Boligforening fik installeret ISOVER RetroWall®, der gør op med problemstillingen ved indvendig isolering, at der kan opstå fugt og skimmel inde bag isoleringen.
Title

Nyrenoverede lejligheder fik god energi og sundt indeklima

Description

De gamle karréejendomme i afdeling 12 på Kastetvej i Aalborg Vestby er bygget i røde mursten, og det fine facadeudtryk ønskede Himmerland Boligforening ikke at ændre. Desuden er der ikke plads på det smalle fortov til at mure 30-40 cm uden på de eksisterende bygninger. En klassisk problemstilling, som generelt gør det svært at energirenovere mange bygninger af ældre dato.

Testet og blåstemplet af DTU

”De mange bygninger, der ikke kan isoleres udefra, bør stadig energirenoveres – både af hensyn til miljøet og de mennesker, der skal bo og opholde sig i bygningerne. Men ved indvendig isolering opstår der let fugt og skimmel inde bag isoleringen, fordi luftfugtigheden bliver for høj. Den kode har Saint-Gobain ISOVERs udviklere sat sig for at knække, og det førte til ISOVER RetroWall, som løbende måler og regulerer luftfugtigheden via en indbygget affugter,” fortæller Peter Hedegaard, Business Relations Director hos Saint-Gobain Denmark A/S.

Affugteren holder konstant luftfugtigheden nede på et tilpas niveau og fjerner dermed risikoen for fugt og skimmelsvamp. Det patenterede system har så unikke og banebrydende egenskaber, at det er blåstemplet af DTU BYG, Institut for Byggeri og Anlæg efter en længere testperiode

Med ISOVER RetroWall kan vi monitorere luftfugtigheden og dermed sørge for et sundt indeklima, fordi der ikke opstår skimmel inde i konstruktionen. Desuden giver det en langt højere komfort for beboerne, at kolde vægge eller kuldebroer er skiftet ud med en lun væg uden træk og kuldestråling.

Allan Revsbech
Projektleder
Himmerland Boligforening
Description

Hvert minut talte

En opgave af den kaliber ville normalt tage en uge, så hvert minut talte. Derfor havde OL Gulve 9 mand på opgaven, der samlet leverede 160 arbejdstimer. Til sådan en opgave - og generelt når der støbes undergulve over 2 ton – er der brug for en pumpebil med operatør. Mørtlen bliver doseret og blandet i pumpebilen, hvorefter den udlægges igennem en slange. En løsning der nærmest fungerer som en lille fabrik med kapacitet til at blande 10-15 tons flydemørtel i timen. Til denne opgave var Webers faste samarbejdspartner, JEJ Pumpebiler ApS, på pletten.

”Når vi samarbejder med Weber, så ved vi, at den færdige konstruktion består af innovative produkter af højeste kvalitet, og vi kan være trygge ved en sikker levering og teknisk backup på byggepladsen. Det var også tilfældet med denne opgave, som på bedste vis demonstrerer, at en kompleks opgave med en stram tidsplan ikke er noget problem, så længe man har den rette sparring og samarbejdspartner med på projektet,” understreger Ole Thomsen.

Kontakt

01 juli 2021
Title

Ny mineralulds-bekendtgørelse

Teaser
Den 1. juli 2021 træder den nye bekendtgørelse om regulering af mineraluld i kraft. Bekendtgørelsen erstatter de hidtidige arbejdsmiljøregler for håndtering af mineraluld, som er helt tilbage fra 1988.
teknisk isolering_1
Title

Ny mineraluldsbekendtgørelse træder i kraft 1. juli

Description

Den nye bekendtgørelse om regulering af mineraluld, der træder i kraft 1. juli 2021, erstatter de hidtidige arbejdsmiljøregler for håndtering af mineraluld, som er tilbage fra 1988. Dermed bliver reglerne for arbejde med mineraluld fremover reguleret på linje med øvrige isoleringsmaterialer, der er reguleret i bekendtgørelsen for kemiske stoffer og materialer.

For at gøre hverdagen lettere på landets byggepladser har Mineraluldindustriens Brancheråd (MBR) udarbejdet en guide til de nye regler om montering og nedrivning af isoleringsmaterialer med mineraluld, dvs. glasuld og stenuld.

Se den nye quick guide for arbejde med mineraluld her

I bekendtgørelsen er der forskellige regler for håndtering af ’ny’ og ’gammel’ mineraluld. Ny mineraluld er fremstillet efter 1997. Derfor giver MBR’s nye guide en grundig vejledning i korrekt håndtering af både såkaldt ’ny’ og ’gammel’ mineraluld i en nem og overskuelig opdeling efter de tre typiske arbejder med isolering:

 • Nybyg og tilbygninger
 • Renovering og ombygning
 • Nedrivning.

Udover quick guiden kan du også finde en mere uddybende guide på danskindustri.dk/mbr

 

For yderligere information

Brand

ISOVER Uni-sokkelskinne

Description

ISOVER UNI-sokkelskinne er en universal sokkelskinne i aluminium. Skinnerne har en længde på 2500 mm og leveres i variabel tykkelse på >200 mm.

Flag: SGDK My Favourites

Du skal være logget ind for at gemme dokumenter på hjemmesiden. Hvis du ikke allerede har en profil, kan du registrere dig via nedenstående link.
Gå til registrering
Gem

Funktioner og fordele

 • Produktet indgår som en del af et sammensat system

Tekniske produktegenskaber

Brandklasse
NPD

Drift og vedligehold

For reparationer og vedligehold af ISOVER Facadekoncept henvises til ISOVER Facadekoncept vejledning for montering og vedligehold.

Varianter

Format BxL (mm)
Varenr.
Levering Dage
Format BxL (mm)
150x2500
Varenr.
3536700012
Levering Dage
Efter aftale
Levering Dage
Efter aftale

Leveringsinformation

Bemærk: Vi arbejder på at få opdateret vores produktdata og dokumentation. Kan du ikke finde det, som du leder efter, er du velkommen til at kontakte patrick.juergensen@saint-gobain.com.

Find forhandler

Find din nærmeste forhandler
Brand

ISOVER Stropmax 31

Description

ISOVER Stropmax 31 er en formfast glasuldsisolering med gode termiske og akustiske egenskaber. Produktet er belagt med en lys glasvlies. Produktet kan forsigtigt rengøres med en fugtig klud.

Flag: SGDK My Favourites

Du skal være logget ind for at gemme dokumenter på hjemmesiden. Hvis du ikke allerede har en profil, kan du registrere dig via nedenstående link.
Gå til registrering
Gem

Anvendelse

ISOVER Stropmax 31 anvendes som lydabsorberende loft i fx garager, kældre og haller. Den lyse vlies giver en flot finish. Anvendes i kombination med en isoleret opbygning eller monteres direkte på loftet.

Funktioner og fordele

 • Lav vægt
 • Nem at tildannne
 • Gode akustiske egenskaber
 • Flot lys belægning

Tekniske produktegenskaber

Brandklasse
A2-s1,d0

Lambda W/m.K

0,031

Drift og vedligehold

Pladerne er nemme at udskifte. Dog skal der forventes farveforskel, særligt i beskidte rum.
Genanvendelse
ISOVER Stropmax 31 afleveres til deponering som mineralsk affald på genbrugsstationer. Hvis glasulden seppereres fra beklædningen kan denne indgå cirkulært og bør sorteres som mineraluld. Emballagen bortskaffes i overensstemmelse med nationale regler.
Opbevaring
Leveres på paller. Ubrudte paller er omsluttet af krympefolie som beskytter mod vejrliget. Ved brudte paller skal de resterende pakker beskyttes mod vejrliget. Ved levering af løse pakker skal de under transport og opbevaring beskyttes mod vejrliget.

Varianter

Tykkelse mm
Format mm
Varenr.
DB varenr.
Tykkelse mm
50
Format mm
600x1200
Varenr.
3539305010
DB varenr.
2174770
Varenr.
3539305010
DB varenr.
2174770
Levering Dage
5
Pr. enhed m²
103,68
Pr. palle m²
103,68

Leveringsinformation

ISOVER Stropmax 31 sælges kun i hele paller. For direkte levering leveres med gaffeltruck mod tillæg.

Find forhandler

Find din nærmeste forhandler
Brand

ISOVER InsulSafe® Wall

Description

ISOVER InsulSafe® Wall er løsuld fremstillet af glas, hvoraf op til 80 % er genbrugsglas.
Produktet er optaget i databasen for byggeprodukter, som kan anvendes i Svanemærket byggeri.

Flag: SGDK My Favourites

Du skal være logget ind for at gemme dokumenter på hjemmesiden. Hvis du ikke allerede har en profil, kan du registrere dig via nedenstående link.
Gå til registrering
Gem

Anvendelse

Løsuld til indblæsning i lukkede regelkonstruktioner. Ved InsulSafe® Wall indblæst i hulrum opnås λ 34 ved en densitet på 26 kg/m3 og λ 33 ved en densitet på 30 kg/m3. Bemærk at paller med InsulSafe® Wall skal lagres under tag, gerne indendørs, og være beskyttet mod vejr, vind og sollys.

Funktioner og fordele

 • Høj isoleringsevne
 • God fyldning i lukkede konstruktioner
 • Ubrændbar, A1

Tekniske produktegenskaber

Brandklasse
A1
Indeklima
ISOVER InsulSafe® Wall er optaget i databasen for byggeprodukter, som kan anvendes i Svanemærket byggeri.
Anvendelsestemperatur °C
200

Lambda W/m.K

0,034

Drift og vedligehold

ISOVER InsulSafe® Wall kræver ingen særlig vedligehold. Ved korrekt indbygning i bygningsdele, vil ISOVER InsulSafe® Wall have samme levetid som bygningsdelen.
Genanvendelse
ISOVER InsulSafe® Wall afleveres til deponering som mineralsk affald på genbrugsstationer. Emballagen skal bortskaffes i overensstemmelse med nationale regler.
Opbevaring
ISOVER InsulSafe® Wall leveres på paller eller som løse poser. Ved opbevaring af paller med InsulSafe skal materialet lagres under tag, gerne indendørs, og være beskyttet mod vejr, vind og sollys. Pallerne skal stilles på en tør og plan overflade. Ved midlertidig opbevaring under installationen skal pallerne/poserne dækkes med en presenning som beskytter mod vejrliget. Pallerne skal også beskyttes mod fugt nedefra, eksempelvis fra fugtigt terræn.

Varianter

Varenr.
DB varenr.
Levering Dage
Varenr.
3563904010
DB varenr.
2172612
Levering Dage
1
Levering Dage
1

Leveringsinformation

Bemærk: Vi arbejder på at få opdateret vores produktdata og dokumentation. Kan du ikke finde det, som du leder efter, er du velkommen til at kontakte patrick.juergensen@saint-gobain.com.

Find forhandler

Find din nærmeste forhandler
Title

Farum Midtpunkt

Teaser
Indvendig efterisolering af de mange ældre og bevaringsværdige bygninger i Danmark er forbundet med en del byggetekniske udfordringer, men det kan sagtens lade sig gøre - uden efterfølgende problemer med fugt og skimmelsvamp. For at opnå dette har Farum Midtpunkt installeret det intelligente fugtreguleringssystem ISOVER RetroWall i en 2-plans lejlighed på 129 kvadratmeter.
Title

Farum Midtpunkt demonstrerer banebrydende metode til indvendig isolering

Description

Indvendig efterisolering af de mange ældre og bevaringsværdige bygninger i Danmark er forbundet med en del byggetekniske udfordringer, men det kan sagtens lade sig gøre - uden efterfølgende problemer med fugt og skimmelsvamp. For at opnå dette har Farum Midtpunkt installeret det intelligente fugtreguleringssystem ISOVER RetroWall i en 2-plans lejlighed på 129 kvadratmeter. Det skete med støtte fra Realdania-projektet Innovation to Market, der har til formål at hjælpe bæredygtige løsninger til byggeriet ud på markedet. Det patenterede og DTU-testede system fra Saint-Gobain ISOVER måler og regulerer løbende luftfugtigheden via en indbygget affugter, der behovsstyret regulerer luftfugtigheden og dermed fjerner risikoen for fugt og skimmelsvamp.

”Indvendig efterisolering har fået et dårligt rygte, fordi det i mange tilfælde har trukket en hale af problemer med fugt og skimmel efter sig. Desuden vil mange håndværkere sandsynligvis gerne skrive under på, at det er langt mere besværligt at installere indvendig end udvendig isolering. Derfor har ISOVER i samarbejde med blandt andet DTU BYG, Institut for Byggeri og Anlæg, brugt flere år på at udvikle og teste et intelligent affugtningssystem til indvendig isolering, som samtidigt er nemt for håndværkerne at installere,” fortæller Kurt Hoe, Solutions Manager hos Saint-Gobain Denmark.

RIK BYG, som er ISOVER RetroWall Partner, stod bag en teknisk vellykket indvendig efterisolering af lejligheden i Farum Midtpunkt. For lejlighedens beboer, Anker Søndergård, har det betydet et farvel til en kold indervæg på cirka 9 kvadratmeter, og som sidegevinst har han fået en ny, indvendig væg i skruefast fibergips, som er stærk nok til, at man hænger en reol eller noget andet tungt op, som må veje op til 40 kilo pr. skrue.

Indvendig efterisolering har fået et dårligt rygte, fordi det i mange tilfælde har trukket en hale af problemer med fugt og skimmel efter sig.

Kurt Hoe, Solutions Manager hos Saint-Gobain
Description

Blåstempling efter DTU-test

ISOVER RetroWall er testet af DTU BYG, Institut for Byggeri og Anlæg gennem to fyringssæsoner. Det udmøntede sig i en blåstempling fra DTU, hvor professor Svend Svendsen blandt andet kaldte systemet for en banebrydende og unik løsning på markedet. Det patenterede system er da også det eneste af sin art på det danske marked, fordi det måler og regulerer luftfugtigheden i en luftspalte mellem ydermuren og isoleringen via såkaldt aktiv affugtning. Hvis den relative luftfugtighed i væggens hulrum overstiger 65 procent, starter affugteren automatisk og fjerner fugten. Ved at cirkulere luften rundt i luftspalten mellem den oprindelige mur og isoleringen, holdes mure og træværk tørt, så der ikke opstår fugt og skimmelsvamp.

”Facaderne i Farum Midtpunkt kan ikke isoleres udefra. For at komme problemer med fx kolde ydervægge til livs, er det derfor nødvendigt at efterisolere indvendigt. Mange bygningsejere og boligforeninger har nærmest opgivet eller tøver med indvendig isolering, som i alt for mange tilfælde har givet massive problemer med fugt, skimmelsvamp og efterfølgende dårligt og sundhedsskadeligt indeklima. Derfor er vi gået grundigt til værks for at udvikle et intelligent system med aktiv affugtning. Det betyder, at bygningen kan holde på varmen, hvilket igen gavner både miljøet på grund af mindre CO2-udledning fra vores bygningsmasse og indeklimaet i den enkelte bygning,” fortæller Kurt Hoe.

Intelligent sladrehank

ISOVER RetroWall Systemet ’sladrer’ om afvigelser i luftfugtigheden ved at sende en advarsel på mail eller sms til bygningens vicevært, ejer eller beboer. Det betyder, ud over at affugteren automatisk regulerer luftfugtigheden, at man kan nå at forhindre en større fugt- og skimmelskade på grund af fx en utæt tagrende, en revne i facaden, en frostskade eller en manglende tagsten.

Der findes ifølge Kurt Hoe mange millioner kvadratmeter facader i Danmark, som man ikke må ændre udefra, fordi bygningen er fredet, bevaringsværdig eller af andre grunde ikke må ændre udtryk. Ligesom nogle bygninger er udformet, så udvendig isolering besværliggøres. Derfor er ISOVER nu i gang med at opbygge et netværk af partnere, som bliver uddannet til at efterisolere indvendigt med ISOVER RetroWall.

De håndværkere, der arbejdede med ISOVER RetroWall var overraskede over, hvor nemt systemet er at arbejde med. Det er jo en smart løsning i høj kvalitet, som der ligger en masse udvikling og tanker bag.

Thomas Dam, projektleder hos RIK Byg
Description

Overraskende nemt at arbejde med

RIK Byg A/S er en af dem. Virksomheden er eksperter i indeklima, skimmelsanering og forebyggelse og bekæmpelse af skimmelsvamp, og en af markedets mest erfarne eksperter i indvendig efterisolering. Virksomheden har tidligere installeret ISOVER RetroWall i bl.a. Klimakarré København. Og selv om der rent teknisk er tale om et avanceret system, så er det ifølge Thomas Dam, projektleder hos RIK Byg, overraskende nemt og ukompliceret at installere systemet.

”Når man isolerer indvendigt er det afgørende, at tidsplanen bliver overholdt, for det er et stort indgreb i beboerens hverdag at få brudt en indvendig væg ned og bygget det hele op igen. I mange tilfælde skal enten radiatoren eller vindueskarmen – eller begge dele - også flyttes nogle centimeter. I Farum Midtpunkt skulle vi fx flytte og geninstallere en over 4 meter lang radiator og nogle stikkontakter og ikke mindst ’rykke’ gulvet ud for at montere skinnen på betondækket, hvorefter gulvet skulle tilpasses det nye system,” fortæller Thomas Dam og fortsætter:

”Vi skulle derfor koordinere hele processen med alle faggrupper såsom tømrere, VVS-folk, elektrikere, skimmelfolk, murere og malere. Og de håndværkere, der arbejdede med ISOVER RetroWall var overraskede over, hvor nemt systemet er at arbejde med. Det er jo en smart løsning i høj kvalitet, som der ligger en masse udvikling og tanker bag. Men systemet er virkeligt gennemtænkt, når det gælder installeringen. Det var nemt og nærmest lige til at ’klikke sammen.’ Og alene transporten af systemet vakte glæde, fordi kassernes størrelse var designet til at få dem nemt op ad bagtrappen.”

En stærk løsning

At beboeren i lejligheden oveni købet får en indvendig væg, der består af en skruefast fibergipsplade, der kan klare ophæng af reoler eller andet på op til 40 kilo pr. skrue, er ifølge Thomas Dam helt unikt, når det gælder et system til indvendig isolering.

”Fibergips er et organisk materiale, og når der opstår kondens i et lukket rum med fibergips, opstår der fugt og skimmelsvamp. Det har jeg desværre oplevet i mange tilfælde. I dag bruger man derfor indvendige efterisoleringsplader af uorganisk materiale. Men den aktive affugter gør, at man sagtens kan bruge fibergips. Det er virkeligt godt tænkt igennem og en stærk løsning, der oveni købet kan klare tunge ophæng på væggen,” understreger Thomas Dam.

Kontakt

Subscribe to ISOVER
Del dokument
eller