Indvendig isolering med sidegevinster
Bjarne Gantzel fra Østerbro i København er civilingeniør i bæredygtig byudvikling. Han er aktivt engageret i sit lokalområde og både faciliterer og deltager i borgerdrevne bæredygtige tiltag. For Bjarne er det vigtigt, at vi finder bæredygtige løsninger og systemer, som ikke belaster jorden og vores økosystemer unødigt, hverken under produktions- og installationsfasen, når produkterne er i drift, eller når de en dag ikke er funktionsdygtige mere.
Han bor i sin 2-værelses andelslejlighed helt oppe på kvisten i en over 100 år gammel boligkarré. Det er et klassisk gult murstensbyggeri fra dengang man opførte huse og bygninger med massive mure - uden nogen form for isolering. Som led i et DTU testforløb og byfornyelsesprojektet Københavns
Klimakarré er Bjarne Gantzels væg ud mod den fredede gadefacade nu blevet isoleret med et helt nyt system til indvendig isolering – ISOVER RetroWall. Et system, der skåner den fine, udvendige facade og isolerer den gamle bygning med en løsning, der samtidigt er designet til at undgå skimmelsvamp i hulrummet mellem den oprindelige og den nye, indvendige mur.
Vi skal være glade for vores mange gamle bygninger og det er vigtigt at bevare deres originale udtryk – men samtidigt er vi nødt til at få reduceret varmespildet fra de gamle bygninger.
For Bjarne Gantzel handlede det mest om at opnå en potentiel besparelse på varmeregningen, men som sidegevinst kan han nu også glæde sig over øget komfort i lejligheden med et behageligt indeklima uden kuldetræk fra væggen, uanset hvor meget kulden raser uden for. Desuden har han fået en ekstra, indvendig væg i genanvendelig Habito® fibergips der er så stærk, at han kan hænge selv tunge møbler op på den.
”Jeg har boet i København i over 20 år, og holder meget af de mange smukke gadefacader, der både bidrager til livskvaliteten og byens æstetiske udtryk. Derfor var det helt logisk for mig at stille lejligheden til rådighed som testlejlighed for et nyt system til indvendig isolering,” forklarer Bjarne, som gerne vil hjælpe den nødvendige omstilling på vej.
Indvendig isolering med DTU blåstempel
Ejendommen på Thomas Laubs Gade 5-9 på Østerbro er en ud af 12 ejendomme i Københavns Klimakarré og dermed udpeget som demonstrationskarré ift. at renovere og klimasikre den ældre bygningsmasse med innovative og bæredygtige løsninger. Som led i projektet ønskede ISOVER, der er en del af Saint-Gobain koncernen, at afprøve et nyt system til indvendig isolering, som man længe havde haft i støbeskeen.
Systemet ISOVER RetroWall måler og regulerer luftfugtigheden i en luftspalte mellem ydermuren og isoleringen via såkaldt aktiv affugtning. Det holder muren tør og sikrer, at der ikke opstår skimmelsvamp på muren og i det træværk, som udgør fx etageadskillelsen.
Systemet stod i 2017 foran et to-årigt test-forløb ved DTU BYG, Insti¬tut for Byggeri og Anlæg, og Bjar¬ne Gantzels lejlighed blev en del af i alt fire lejligheder og kommunale bygninger, der deltog i test-forløbet gennem to fyringssæsoner.
Da jeg hørte om samarbejdet med DTU, sagde jeg straks ja til, at de måtte bruge min lejlighed som test-lejlighed. Og det har jeg ikke fortrudt.
Jeg synes det er vigtigt, at der bliver udviklet nogle langtidsholdbare løsninger, der er med til at passe på jordens ressourcer
ISOVER RetroWall systemet bestod testen og fik DTUs blåstempling, fordi systemet er i stand til at regulere luftfugtigheden og undgå skimmelsvamp hele året – selv i meget regnfulde perioder, fordi det helt automatisk sætter en udtørring i gang, så snart luftfugtigheden bliver for høj. Ud over at forebygge skimmelsvamp ved indvendig isolering af gamle bygninger, er systemet også designet til god komfort, fordi man undgår kolde vægge – og får en ekstra indvendig væg, der er så stærk, at man kan hænge selv tunge hylder og andre møbler på den. Systemet er i dag patentanmeldt.
Lejligheden føles ikke mindre
Selv om det primært var udsigten til reduceret varmeforbrug ved at opsætte indvendig isolering, der fik Bjarne Gantzel til at stille sin lejlig¬hed til rådighed som testlejlighed, er han i dag positivt overrasket over, hvor let installationen gik – og hvor lidt plads det har taget - i forhold til den store opgradering, det har givet lejligheden.
”Jeg fik sat en ny indvendig væg med høj isoleringsevne. Vindueskarmen skulle dermed også flyttes, og den indvendige isolering ’spiste’ i alt ca. 10 cm af min lejlighed. Så det lød alt i alt som et større indgreb. Rummet føles nøjagtigt som før – bare uden en væg, der af og til var lidt kold,” fortæller Bjarne Gantzel, der også er positivt overrasket over, at den nye, indvendige væg i genanvendelig fibergips er så stærk, at han i princippet kan hænge tunge møbler som tv og reoler op på den - kun ved hjælp af almindelige træskruer.
Læs mere om RetroWall System
RetroWall System er det eneste system på markedet, som aktivt fjerner fugt fra væggen, varmeisolerer og giver et indeklima, hvor komforten øges.