Title

Plaza, Aalborg

Teaser
Midt i Aalborg lige ved Limfjordsbroen ligger Plaza – et iøjnefaldende etagebyggeri i hvid og grå puds og med blådæmpede mursten som base. Den smukke, pudsede facade øverst er opbygget af weber facadeisolering og weber slutpuds.
Plaza Aalborg
Title

Smuk, pudset facade giver glød til Plaza i Aalborg

Description

Plaza i Aalborg er et markant byggeri med rene linjer og panorama-udsigt over byen. På grunden ved Limfjordsbroen hvor Aalborg havns administrationsbygning lå tidligere, rejste sig i 2017 et helt nyt byggeri: to 10-etagers ”tårne” forbundet af en lavere, 3-etagers bygningslænge. 

Facaden spiller en afgørende rolle for, hvordan man opfatter en bygning, og det er Plaza et godt eksempel på. Foroven står ejendommen i skinnende hvid puds. Og forneden skaber mørke – såkaldt blådæmpede – mursten en solid basis. Samlet skaber det et byggeri med et stærkt udtryk. Det er ikke beskedent og diskret, tværtimod. Det står som et flot blikfang midt i Aalborg by på en central byggegrund. 

Præcis som ved det nye byggeri på Eternitgrunden i Aalborg har entreprenøren HP Byg i samarbejde med arkitekten valgt at bygge facaden op med det isolerende facadesystem weber serpomin. Her lægger man et lag ISOVER isolering uden på betonskallen. Uden på denne mineraluld er der først påført et beskyttende pudslag og siden en farvet silikoneharpikspuds yderst. 

Slutpudsen er på det meste af facaden hvid, men mellem nogle af vinduerne er der valgt en grå tone for at skabe en facade med et levende og varieret udtryk. I alt blev der sprøjtet puds op på 4000 kvadratmeter facade – et stort areal, men facaden fremstår alligevel i ensartet, høj kvalitet. 

Den optimale mørtel, i den optimale farve, leveret på den optimale måde 

Mørtlen til den mørke murstensbase blev også leveret af Weber. Her rådgav Weber entreprenøren, så man kunne finde nøjagtig den farve, som passede optimalt med de blådæmpede mursten. Ikke blot farven var vigtig. Det var også afgørende for et vellykket byggeri, at mørtlens egenskaber passede til murstenene. Weber var med som rådgiver i hele processen. 

Den valgte FM 5 funktionsmørtel har betydelig bedre materialeegenskaber end mange traditionelle mørteltyper. Den kræver kortere blandetid, og vedhæftningsstyrken er høj. 

Men entreprenøren var også begejstret for det mobile mørtelværk, som leveres på lejebasis af Weber. I princippet er det så nemt at benytte, at mureren på pladsen blot skal fylde mørtelsækkens indhold og vand i maskinen og trykke på en knap. Så blander værket selv en trillebørsfuld ad gangen. 

Mørtelværket fylder ikke særlig meget, og det var en ekstra fordel ved byggeriet på Plaza-arealet, hvor der på grund af vejene omkring byggeriet var snævre arbejdsforhold. 

Da facaden i basen var muret op, ankom den færdigblandede farve til fugerne fra Webers fabrik i Karlstrup. Fugefarven har konsistens som en fast pasta og blev trukket på i alle fugerne i en tykkelse på cirka 1,5 millimeter. 

I dag kan beboerne på Plaza-grunden glæde sig over et kvalitetsbyggeri med et stærkt æstetiske udtryk. I den ene ende ud mod vejen op til broen er der indrettet 84 ungdomsboliger, og i tårnet i byggeriets anden ende er der 30 eksklusive lejligheder med altan. Aalborgs blikfang tæt ved havnen myldrer af liv. 

Kontakt

Del dokument
eller