Title

Madkulturens Hus, Frederiksberg

Teaser
Madkulturens Hus er en arkitektonisk perle centralt på Frederiksberg bygget oven på metrostationen på Frederiksberg Allé. Facadens pålimede tegl og aflange, vertikale murstensforbandter giver byggeriet et på samme tid klassisk og moderne udtryk. Facadeløsningen er bygget op omkring Webers serpovent G2 facadesystem.
Title

Unik ventileret facadeløsning på Frederiksberg

Description

Når de rejsende forlader metrostationen på hjørnet af Frederiksberg Allé og Platanvej, kommer de op i Frederiksbergs nye madhus, Madkulturens Hus. Med et udtryk, der både har referencer til de klassiske bygninger i kvarteret og samtidig er udpræget moderne, danner bygningen ramme om både et kulinarisk samlingssted og en række boliger.

I husets stueetage er der indrettet madboder og små-køkkener, der er åbne for alle med hang til kvalitetsmad og gode råvarer. Derudover er der i stueetagen indrettet fleksible lokaler, der kan benyttes til aktiviteter som for eksempel foredrag eller undervisning.

Ud over selve madafdelingen indeholder bygningens overliggende niveauer 13 byhuse i to og tre etager, en række mindre lejligheder samt en enkelt penthouselejlighed.

Prestigeprojekt med unik ventileret facade

Projektet har fra dag ét været et prestigeprojekt på Frederiksberg, og arkitekterne fra COBE har blandt andet indtænkt et fællesområde til boligerne, en indre grøn gårdhave samt buske og mindre træer på tagene. Alt sammen detaljer, der er med til at gøre bygningen til noget ud over det sædvanlige.

Lige som husets indre er specielt, udmærker facaden sig ved en række særlige detaljer, der blandt andet tæller pålimede tegl på en let facade og aflange, vertikale murstensforbandter.

Da byggeriet skulle i gang og COBEs visioner omsættes til virkelighed, gik Murermester Ole Larsen A/S, der stod for murer-entreprisen, i dialog med Weber om den krævende facade. Efter at have vendt en række forskellige muligheder, fandt man et bud på en løsning, som totalentreprenør NRE også viste sig at være tilfreds med. Da der var enighed gik Webers eksperter i gang med at regne på de tekniske specifikationer.

Strenge krav til dokumentation

En af de helt store udfordringer for facaden – og for byggeriet i det hele taget – var placeringen oven på metroen. Fordi bygningen blev opført oven på metrostation, hvis bund ligger 22 m under terræn, var der ekstra høje krav til byggeriets bærende konstruktioner, som skulle placeres på metroskaktens to sider.

På Webers laboratorie i Malmö blev den foreslåede løsning gennemtestet, og med udførlig dokumentation under armen vendte Weber tilbage til metroselskabets ingeniører, der stod for den endelige tekniske godkendelse. Efter en grundig vurdering blev der givet grønt lys for løsningen. Facaden er baseret på Webers ventilerede facadeløsning, serpovent, der blandt andet indeholder komponenter fra Webers søstervirksomheder ISOVER og Gyproc. Yderste lag i facadeløsningen er Weber WP-pladen, som udmærker sig ved at være både let og stærk – og dermed ideel som underlag til de tegl, der skulle limes på. Til dette formål blev weber rex light fix valgt.

Udover selve facadeløsningen har Weber også bidraget med flydespartel til undergulvet i stueetagen, samt med den FM5 1201 funktionsmørtel, der er blevet brugt til at fuge facaden med.

Byggeriet står nu færdigt centralt på Frederiksberg, og giver hver dag tusindvis af Metro-passagerer og øvrige besøgende mulighed for at få en arkitektonisk og kulinariske oplevelse i Madkulturens Hus.

Kontakt

Del dokument
eller