Title

Forfatterhuset

Teaser
Beklædt med lodrette, røde teglstensbaguetter på facader, der bugter sig i bløde, organiske bølger, er daginstitutionen Forfatterhuset på indre Nørrebro i København et smukt og særpræget syn. Saint-Gobain har spillet en nøglerolle i tilblivelsen.
Title

Unik teglløsning på smukt bølgende facade

Description

Da Forfatterhuset skulle opføres, gik COBE arkitekter til opgaven med intentionen om at skabe en nyfortolkning af den røde, danske teglstensfacade. Opgaven var at skabe trygge og smukke rammer om en moderne daginstitution i det Københavnske kvarter ”De Gamles By”, hvor det omgivende byggeri var opført i netop røde teglsten.  

Resultatet blev det næsten 2000 m2 store Forfatterhuset, der er en anderledes, visuel oplevelse – beklædt med lodrette, røde teglstensbaguetter på facader, der bugter sig i bløde, organiske bølger. 

Saint-Gobain har været med hele vejen. Jeg ser store styrker i, at producenten kommer ind i projekteringsperioden, før man har entreret med en entreprenør, især når man udvikler så speciel en facade som denne her

Jens Kert Wagner
konstruktør og arkitekt MAA
COBE
Description

Et så anderledes byggeri stillede ukendte og store krav til konstruktion, materialer og stabilitet. Derfor tog Saint-Gobain med eksperter fra Gyproc, Weber og ISOVER fra starten samlet initiativ til et tæt samarbejde med COBE-arkitekter – det skulle vise sig at blive frugtbart.

Tæt samarbejde helt fra projekteringsfasen  

”Saint-Gobain har været med hele vejen. Jeg ser store styrker i, at producenten kommer ind i projekteringsperioden, før man har entreret med en entreprenør, især når man udvikler så speciel en facade som denne her,” siger Jens Kert Wagner, konstruktør og arkitekt MAA fra COBE . 

Det var specielt kombinationen af de buede facader og de store røde teglbaguettes, der gav udfordringer. Efter at have arbejdet på mulige løsninger i form af omfattende, dokumenterede tests af både produkter og samlede løsninger, lykkedes det Saint-Gobain at komme frem til en konstruktion, der både kunne håndtere de tunge tegl på de organiske former, var stabil og bygbar og som samtidig lod byggeriet leve op til alle regler og ønsker til brandsikkerhed, lyddæmpning og isolering.  

Sådan er ydermurene bygget 

Muren bag de bølgende facader på Forfatterhuset er bygget op på et let Gyproc THERMOnomic stålskelet, hvorpå der er monteret en vindtæt, uorganisk kompositplade (Glasroc STORM). Udenpå er der en fastgørelsesplanke i genbrugsplast fra Weber og en hård, pudsbærende facadeplade af fra ISOVER. 
Yderst er der pudset med Weber facadepudssystem. Konstruktionen er hele vejen rundt om byggeriet afsluttet med 120 cm lange teglstensbaguetter monteret i lodrette rækker og oven på hinanden i hele facadens højde . 

Nomineret til Design of the Year 2015 

Resultatet af samarbejdet mellem Saint-Gobain og COBE arkitekter er ikke gået ubemærket hen. Byggeriet blev nomineret til Design of the Year 2015 af Design Museum London og nåede frem til anden runde af priskonkurrencen Mies van der Rohe, den største arkitekturpris i Europa. 

Video URL

Kontakt

Del dokument
eller