Efterisolering af ydervægge

Der er tre forskellige måder at efterisolere en ydervæg på:
Indvendig efterisolering, hvor isoleringen placeres på ydervæggenes indvendige side.
Udvendig efterisolering, hvor isoleringen placeres på facadens yderside og der efterfølgende etableres en ny facadebeklædning, der beskytter mod vind og vejr.
Hulmursisolering, hvor isoleringsmateriale blæses ind i murens hulrum mellem formur og bagmur. Dette kræver specielle maskiner og vi anbefaler, at opgaven udføres af en Autoriseret Isover Indblæser.
Indvendig efterisolering af ydervæggen
I mange ældre bygninger med massive ydermure oplever man ofte dårlig komfort og indeklima, kuldestråling fra de uisolerede ydervægge og et højt energiforbrug.
Traditionelt forsøger ejerne af ældre bygninger med massive ydermure at løse problemet med indvendige isoleringsløsninger. Men den løsning medfører risiko for råd og svamp.
Isover har udviklet løsningen RetroWall System, som aktivt fjerner fugt, varmeisolerer væggen og giver en øget komfort.
Fordele ved RetroWall System er:
Isover RetroWall er et avanceret system, der aktivt affugter væggen, og installation af systemet skal håndteres af en Isover Partner.
Udvendig efterisolering af ydervægge
Efterisolering udefra er en god og effektiv løsning til huse med massive ydermure, til huse hvor hulrummet i muren er for lille til hulmursisolering, eller til huse med dårligt isolerede ydervægge af tegl, gasbeton eller beton. Er der ingen eller mindre end 100 mm isolering i ydervæggen, vil der være rigtig meget at hente ved at efterisolere, både hvad angår økonomi og indeklima.
Der er fordele ved at vælge en udvendig isolering af ydermur
Det er 30 % mere effektivt at efterisolere ydermure udefra end at isolere dem indefra, fordi huset pakkes ind i isolering hele vejen rundt. Ved indvendig isolering kan der derimod nemt opstå kuldebroer.
Det indvendige boligareal forbliver det samme.
Facaden bliver renoveret, og isoleringen beskytter boligen, så den holder bedre.
Du kan bo i boligen, mens arbejdet udføres.
Indvendige installationer som radiatorer, stuk, el-installationer og lignende skal ikke flyttes eller fjernes.
Løsninger til udvendig efterisolering
Vær opmærksom på: Når ydervæggen isoleres udefra, bliver muren tykkere. Det betyder, at de oprindelige vinduer og døre kommer til at sidde længere inde i murhullerne. Dette kan dog klares ved at trække vinduerne ud i den nye facade. Den tykkere mur kan også få betydning i forhold til tagets udhæng.
Er det muligt selv at udføre arbejdet?
Isover Plus Systemet er let at montere. Vi anbefaler dog, at du ikke gør det selv, men anvender en fagmand til opgaven.
Montage af et udvendigt facadesystem som fx Weber Serpomin med isolering og puds, kræver en del praktisk erfaring og skal udføres af en uddannet facadepudser.
Hulmursisolering
Løs isolering - også kaldet løsuldsisolering - er en af de mest udbredte måder at efterisolere i en hulmur. En efterisolering af hulmur med løsuld er ofte klaret på én arbejdsdag.
Fire fordele ved efterisolering af hulmur med løsuld af glas
Ingen sundhedsskadelige stoffer: Isover InsulSafe må anvendes i miljømærkede huse, fordi det ikke indeholder tilsætningsstoffer som brandhæmmere og skimmelmidler.
Løsulden er miljøvenligt glasuld, fremstillet af op til 85 % genbrugsglas
Glasuld er ubrændbart uden at være tilsat sundhedsskadelige brandhæmmere. Derfor ligger Isover InsulSafe i brandklasse A1 – den bedste klasse efter europæisk standard for byggematerialer
En sikker og langtidsholdbar løsning: Isover InsulSafe er vandafvisende og optager ikke fugt. Strukturen i glasulden gør, at løsulden på loftet bliver liggende der, hvor det bliver udblæst. I hulmuren står det fast og synker ikke. Materialet holder isoleringsevnen over tid.
Kan du selv efterisolere din hulmur?
Opgaven kræver en speciel indblæsningsmaskine og erfaring, blandt andet for at indblæse løsulden i den rette densitet. Vi anbefaler, at opgaven udføres af en Autoriseret Isover Indblæser.
Det er muligt at efterisolere ydervægge på eksisterende huse op til 250 mm uden, at det betragtes som en udvidelse af etagearealet. Det betyder, at sådan en efterisolering ikke har indflydelse på bebyggelsesprocenten eller ejendomsværdiskatten.
Hvis du ændrer husets udseende, bør du kontakte din kommune for at sikre dig, at du overhovedet må gøre det. I lokalplanen for dit område kan der nemlig være særlige krav til og begrænsninger for, hvordan du kan ændre udseendet af dit hus.