Title

Astrids Have, Bredballe

Teaser
Astrids Have, der er en del af den nye bydel Tirsbæk Bakker i Bredballe ved Vejle, er bygget med letvægts gipspladen ErgoLite fra Saint-Gobain Gyproc, der er 25 procent lettere end traditionelle gipsplader. I løbet af byggeprocessen har ErgoLite sparet håndværkerne for tunge løft svarende til cirka 23 tons.
Title

Håndværkernes arbejdsglæde og trivsel er en vigtig hjørnesten

Description

Håndværkere på boligprojektet Astrids Have, en del af den nye bydel Tirsbæk Bakker i Bredballe ved Vejle, er i fuld gang med at færdiggøre 47 rækkehuse, der efter planen er klar til indflytning omkring årsskiftet 2022/2023. Når byggeriet er færdigt, har de håndværkere, der skal montere lofterne, sparet sig selv for tunge løft svarende til cirka 23 tons. Det skyldes, at de har benyttet letvægts gipspladen ErgoLite fra Saint-Gobain Gyproc, der er 25 procent lettere end traditionelle gipsplader.  

Og netop fokus på håndværkernes arbejdsglæde og trivsel er noget som både projektudvikler Tirsbæk Bakker A/S, projektets bygherrerådgiver Karsten Boldt Hansen og entreprenør Tønnes & Ulstrup A/S lægger stor vægt på. 

Undgår tunge løft og dårlige arbejdsstillinger

”Astrids Have er en forlængelse af boligprojektet Frydenlund, der startede for knap 7 år siden. Det er i alt omkring 300 boliger, og den nye bydel Tirsbæk Bakker er fortsat i udvikling. Efter et par år udskiftede vores faste entreprenør, Tønnes & Ulstrup, de traditionelle gipsplader med ErgoLite. Det har gjort en markant og positiv forskel for håndværkerne, fordi det skåner dem for tunge løft og uhensigtsmæssige arbejdsstillinger,” fortæller Karsten Boldt Hansen, bygherrerådgiver for Tirsbæk Bakker A/S og fortsætter:

”Jeg anbefaler altid vores tømrere og andre entreprenører at bruge ErgoLite, for selv om letvægtspladen på papiret er lidt dyrere, så tror jeg på, at regnskabet går i nul på grund af sparet tid og tilfredse håndværkere. Hvilket igen betyder, at tidsfristerne bliver overholdt og budgetterne holder.”

Astrids Have består af 47 lejeboliger på omkring 105-110 kvadratmeter, og hver bolig får installeret to lag gipsloft for at øge stabiliteten i husene. Det er godt 10.000 kvadratmeter gipslofter, som skal installeres med ”håndkraft.” En opgave der traditionelt er både fysisk hård og tidskrævende for håndværkerne.

Jeg anbefaler altid vores tømrere og andre entreprenører at bruge ErgoLite, for selv om letvægtspladen på papiret er lidt dyrere, så tror jeg på, at regnskabet går i nul på grund af sparet tid og tilfredse håndværkere. Hvilket igen betyder, at tidsfristerne bliver overholdt og budgetterne holder

Karsten Boldt Hansen, bygherrerådgiver for Tirsbæk Bakker A/S
Description

Med til at fastholde håndværkerne
Derfor mener Karsten Boldt Hansen også, at gipsplader der er 25 procent lettere end traditionelle loftsplader har været medvirkende til at fastholde et fast team af håndværkere på projektet igennem en lang årrække. En holdning som Henrik Stehr, projektleder og medejer hos Tønnes & Ulstrup A/S, deler.

”Vi har haft omkring 10 håndværkere på opgaven med først Frydenlund og nu Astrids Have. Det er hårdt for kroppen at installere lofter med traditionelle gipsplader, der skal sættes op med gipsskruetrækker og boremaskine. Vi går meget op i at indføre løsninger, der gør arbejdet lettere for håndværkerne, så de ikke får skader som fx skulderskader og vrid i hånden, og derfor bad vi for cirka 5 år siden håndværkerne om at teste ErgoLite på et enkelt hus,” fortæller Henrik Stehr og uddyber:

”De var glade for løsningen fra første dag, og vi har brugt Gyproc ErgoLite lige siden. Pladen er lettere at holde og kan skydes op med en højtryks skruepistol. Det var en stor lettelse for vores håndværkere både arbejds- og tidsmæssigt, og letvægtspladerne har helt sikkert sparet os for sygedage og været med til at fastholde vores medarbejdere.” 

Pænere slutresultat

Henrik Stehr har selv en baggrund som tømrer og bygningskonstruktør og har i sine yngre år pådraget sig flere skader, bl.a. knæ- og rygskader. Noget han ikke ønsker for sine egne ansatte, og som medejer af Tønnes & Ulstrup A/S, der beskæftiger 40 tømrere og 4 malere, er han derfor med til at sætte arbejdsmiljø højt på dagsordenen.

”Heldigvis er der generelt kommet meget større fokus på håndværkernes helbred de seneste år. I vores virksomhed tænker vi meget over, hvordan vi kan gøre tingene anderledes, så håndværkerne ikke får varige skader af at udføre deres arbejde,” fortæller Henrik Stehr.

Og den holdning tilslutter Karsten Boldt Hansen sig.

”Det er vigtigt at have glade og tilfredse håndværkere, som har overskud til at lave deres arbejde og som ikke føler sig helt slidt ned efter fyraften. Samtidigt kan vi konstatere, at når vi laver mangelgennemgang af husene i Frydenlund og Astrids Have, så giver lofter med ErgoLite et bedre og pænere slutresultat end traditionelle loftsplader i gips.” 

De 47 lejeboliger der udgør Astrids Have ligger naturskønt med vandløb, broer og sø, og samtlige boliger er i skrivende stund allerede fuldt udlejet. 

Fakta om ErgoLite fra Saint-Gobain Gyproc:

  1. En ErgoLite gipsplade er 25 procent lettere end en traditionel gipsplade, og det reducerer arbejdsbelastningen for håndværkeren. En ErgoLite gipsplade på 900 x 2400 mm vejer 14,5 kg, mens en traditionel gipsplade vejer 19,5 kg.
     
  2. Den lavere massefylde i ErgoLite gør det muligt at forlænge pladerne op til 3 meters længde – og fortsat overholde arbejdsmiljøloven. Håndværkeren undgår det ekstra arbejde, det kræver at lave kortkantsamlinger, og det sparer tid for både tømrer og maler.
  3. Eftersom ErgoLite giver mulighed for at arbejde med gipsplader i forskellige længder, er der mindre tilskæring til samlinger. Og færre kortkantsamlinger giver et pænere slutresultat. 
  4. Samme styrke og stabilitet - ErgoLite går ikke på kompromis med styrke, brandhæmmende egenskaber og stabilitet.
  5. Med ErgoLite bliver råvareforbruget reduceret med hele 25 procent. Det skyldes en produktionsmetode med en ny teknologi, der reducerer råvareforbruget og giver en lavere CO2-udledning i produktionen og under transporten. Et mindre råvareforbrug reducerer også udvindingen af jordens ressourcer - dertil kommer, at op til 30 procent af gipsforbruget stammer fra recirkulerede gipsplader.

Kontakt

Del dokument
eller