Title

ODEON

Teaser
ODEON er Odense musik-, teater og konferencehus. Intet er overladt til tilfældighederne – fra det smukke æstetiske udtryk til den suveræne akustik. Saint-Gobains byggeoptimerede løsninger er at finde overalt i det ikoniske byggeri i H.C. Andersens fødeby.
Title

Ambitiøst byggeri i hjertet af Odenses kulturliv 

Description

Hans Christian Andersens fødeby Odense fik i 2017 et nyt, ikonisk pejlingspunkt tæt på den verdensberømte digters barndomshjem. Efter tre års byggeri blev byens center for musik, teater og konferencer, Odeon, i foråret 2017 indviet af dronning Margrethe II. Det 32.000 m2 store byggeri er en ambitiøs satsning med dristig arkitektur. Overalt har der været akustiske, formmæssige og logistiske udfordringer, som har krævet det ypperste af arkitekter og entreprenører.

Både før og under byggeriet har Saint-Gobain spillet en stor rolle. Ikke blot har Saint-Gobain leveret materialer i den høje kvalitet, som byggeriet har krævet. En række selskaber i koncernen har spillet en afgørende, rådgivende rolle, når udfordrende konstruktioner og detaljer skulle forvandles fra planer til virkelighed. I alle byggeriets faser bidrog Saint-Gobain med ekspertise og praktiske råd. Både hovedentreprenøren KPC, det anerkendte arkitekthus CF Møller og underentreprenører konsulterede løbende Saint-Gobains eksperter, der var på hyppige besøg på den store og komplekse byggeplads.

Saint-Gobain har sat sine spor mange steder i det opsigtsvækkende byggeri. Indvendigt har Gyproc leveret stålprofiler og gipsplader til væggene samt Gyptone® akustikplader. Taget er isoleret med Iover-produkter. Og Weber har leveret produkter til spartling og afretning af gulve samt 50 ton funktionsmørtel til den nederste del af facaden, som er opbygget af mursten.

Der skulle tænkes anderledes

Det har været nødvendigt med de bedste materialer – og med dygtige fagfolk. For Odeon er et anderledes byggeri med skæve vinkler og forskellige typer rum: fra koncertsale, møderum og opholdsrum til foyer og gangarealer.

Selvom der kunne benyttes standardløsninger, skulle de ofte anvendes på nye og anderledes måder. Her trådte Saint-Gobains eksperter til med viden og ideer i kritiske faser af byggeriet. Det færdige resultat blev afgørende forbedret som følge af det tætte samarbejde mellem entreprenører og leverandører, ikke mindst Saint-Gobain.

En af de største udfordringer i byggeriet var de strikse, akustiske krav, der blev stillet af bygherren. Der skulle lydisoleres effektivt mellem de forskellige musiksale og byggeriets øvrige rum. Samtidig skulle rumakustikken fungere optimalt med lav efterklangstid og høj taleforståelse. De formelle krav skulle opnås i rum, hvor der er mange høje vægge og skrå vinkler.

Usædvanligt høje vægge

To høje vægge var blandt de opgaver, som i særlig grad gav anledning til hovedbrud. I en af de mindre koncertsale skulle der monteres en gipsvæg på 9,5 meter med tre lag gips for at sikre god lydisolering. Uden på væggen skulle der monteres akustiske kasser, som hver især vejede cirka 40 kilo. Kasserne skulle tilmed kunne flyttes rundt – altså skrues ned og skrues op igen.

Oprindelig var det tanken at opsætte krydsfiner bag gipsvæggen, så der var noget fast at montere kasserne i. Men Saint-Gobains konsulent foreslog i stedet, at man benyttede Gyprocs nye gipsplade Habito®, som tåler kraftige vægtbelastninger. Den er lydmæssigt bedre end krydsfiner, og er brandmæssigt af højest klasse. Derudover udmærker den sig ved kun at have små materialebevægelser ved fugt- og temperaturændringer, hvilket minimerer risikoen for revner. Der endte med at blive hængt 2,5 ton vægt op på gipsvæggen med Habito.

Også i Odeons store koncertsal trådte Saint-Gobains eksperter til med rådgivning. Det sikrede, at en kritisk væg blev optimalt løst. Væggen skulle være ikke mindre end 24 meter høj – det er ikke noget, entreprenører kommer ud for hver dag. Der skulle være gips på den ene side af et lægteskelet, og den høje væg skulle brydes af lette etager. En af Saint-Gobains konsulenter tog udfordringen med hjem til sine ingeniører, der foreslog at dele væggen op i flere felter. På lodrette søjler af konstruktionsstål – i den fulde loftshøjde – blev der med fire meters afstand monteret vandrette Gyproc-gipsprofiler. Profilerne kom til at bære gipsvæggen. På den måde sikrede man, at væggen ikke blev for ”slasket” trods den voldsomme højde.

Fokus på byggeoptimering

Hele vejen igennem byggeriet havde Saint-Gobains konsulenter fokus på byggeoptimering. Mange steder blev der opnået betydelige besparelser i byggeriet som følge af den rådgivning, Saint-Gobain kunne levere undervejs. Der blev ikke mindst sparet penge på at reducere tidsforbruget.

Blandt andet blev der pillet en hel arbejdsgang ud af tømrerens arbejde, da man mange steder slap for at fuge. I stedet valgte entreprenøren efter Saint-Gobains råd at benytte Gyproc ACOUnomic top- og bundskinner. De er udstyret med indbyggede tætningslister, så man ikke behøver fugemasse for at opnå tæt tilslutning. ACOUnomic-skinnen sikrer en længere levetid. Tætningslisten hverken krymper eller sprækker med tiden. 

Tæt samarbejde om logistikken

Ud over mørtel og glas har Saint-Gobain leveret isoleringsmaterialerne til tagkonstruktionen. Phønix Tag Fyn vandt hovedentreprenørens udbud, og virksomheden har igennem flere år haft et tæt samarbejde med Isover. Ifølge entrepriseleder Kurt Kristensen fra Phønix Tag Fyn skyldes det først og fremmest, at Isover salgs- og logistikafdeling består af medarbejdere, som har stor indsigt i alle led af isoleringsarbejdet.

Entrepriselederen fortæller at tagdækkerfirmaet sparede mange penge ved at samarbejde med Isover, der både bistod med en udlægningsplan og logistikplanlægning i det komplicerede byggeri. Hele 6.500 kvadratmeter tag i syv forskellige niveauer skulle isoleres. Samtidig medvirkede Isover til at løse udfordringer med arkitektens tegninger, hvor for eksempel faldlinjer og isoleringens højde i forhold til byggeriets murkroner ikke passede nøjagtigt.

Det mest kritiske for Phønix Tag Fyn var imidlertid logistikken, forklarer Kurt Kristensen. Odeon ligger midt i Odense by, og derfor er pladsen omkring byggeriet begrænset. På grund af forsinkelser ved byggeriet af en tilstødende parkeringskælder blev det nødvendigt at opstille en kran, der kunne løfte isoleringsmaterialet op i ottende etages højde. En byggekran af den størrelse er særdeles dyr i leje, så den skal udnyttes optimalt. Alle disse faktorer stillede krav til en gnidningsløs leverance af isoleringsmaterialer – til de rigtige steder i byggeriet på de rigtige tidspunkter.

Perfekte læs med isolering

Kurt Kristensen fortæller, at han godt selv kunne have lavet en leveringsplan på nettet. Mange isoleringsproducenter tilbyder i dag sådan en service. Men med Isover som leverandør fik han mulighed for at tage personlig kontakt til en salgs- og logistikmedarbejder på fabrikken. Her har man mange års erfaring i logistik, og Isovers medarbejdere sørgede for en optimal plan for hvert enkelt læs af isoleringsmaterialer.

Leveringen af Isover-materialerne forløb perfekt. Hver dag stod der nøjagtig det pallelæs på byggepladsen, som skulle bruges. Det var groft sagt bare at tage materialerne fra en ende af og så arbejde sig fra det ene hjørne af taget hen til det andet. Ifølge Kurt Kristensen var isoleringsarbejdet blevet langt dyrere og havde taget meget længere tid uden det forarbejde, som Isover stod for.

Et smukt resultat

Nu kan odenseanerne og byens gæster nyde det smukke Odeon med den fine akustik og det behagelige indeklima. De tænker næppe over det, men det vellykkede byggeri skyldes erfarne og opfindsomme mennesker i alle led af en kompliceret proces – lige fra arkitekten til entreprenøren og bygherren. Og hele vejen igennem var Saint-Gobain med på sidelinjen, når de hårdeste nødder skulle knækkes, og der skulle findes smarte løsninger på de udfordringer, der opstod undervejs.

Del dokument
eller